SANASTO

Esiaste

Näillä verkkosivuilla esiasteella tarkoitetaan ihmisen soluissa tapahtuvia poikkeavia muutoksia, jotka voivat johtaa syöpään.

HPV

Human papillomavirus eli ihmisen papilloomavirus

Hygienia

Hygienia tarkoittaa tässä omasta puhtaudesta huolehtimista

Infektio

Infektio syntyy, kun taudinaiheuttajia tunkeutuu elimistöön sen ulkopuolelta. Tämä aiheuttaa joko paikallisen tai yleistyneen tulehduksen

Kansallinen rokotusohjelma

Kansallisen rokotusohjelman tavoitteena on suojata suomalaiset mahdollisimman hyvin rokotuksin estettäviä tauteja vastaan. Suomessa lapsilla ja nuorilla on mahdollisuus saada rokotus 12 eri tautia ja niiden jälkitauteja vastaan. Rokotukset ovat vapaaehtoisia ja maksuttomia. Rokotusohjelmasta päättää sosiaali- ja terveysministeriö.

Klamydia

Klamydia on hyvin yleinen bakteerin aiheuttama seksitauti, joka tarttuu suojaamattomassa seksissä

Kondylooma

Aiemmin puhuttiin visvasyylistä. Kondyloomat ovat hyvänlaatuisia, usein kukkakaalimaisia kasvaimia, joista ei kehity syöpää. Ne ovat yleisimpiä HPV- infektion aiheuttamia muutoksia sukupuolielinten alueella.

Limakalvo

Limakalvo on sukupuolielinten, virtsa- ja hengitysteiden sekä ruuansulatuskanavan sisäpintaa peittävä ja suojaava ohut solukerros.

Pahanlaatuinen

Solussa tapahtunut muutos, jonka vuoksi solu alkaa lisääntyä nopeasti ja sen toiminta muuttuu poikkeavaksi.

Papa-koe

Papa-kokeessa kohdunkaulan kanavasta ja emättimen pohjukasta otetaan irtosolunäyte, joka tutkitaan mikroskoopilla syövän esiasteiden havaitsemiseksi.

Seksitauti

Seksitaudit ovat joko bakteerin tai viruksen aiheuttamia tartuntatauteja. Seksitauteja ovat muun muassa klamydia, tippuri, kuppa, herpes, hiv, hepatiitti B, hepatiitti C ja papilloomaviruksen aiheuttamat seksitaudit, kuten kondylooma

Seksitaudit (Väestöliitto)

Seulonta

Seulonta on tiettyihin ihmisiin (väestöryhmään) kohdistuva tutkimus. Sillä pyritään löytämään oireettomat henkilöt, jotka sairastavat seulottavaa tautia tai joilla on suuri riski sairastua siihen. Seulonnan ansiosta hoito voidaan aloittaa mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Näin pystytään vähentämään kuolleisuutta kyseiseen tautiin.

Sukuelin

Ulkoisia sukuelimiä ovat mm. penis, kivekset sekä isot ja pienet häpyhuulet ja klitoris.
Sisäiset sukuelimet eivät näy ulospäin. Niitä ovat mm. siementiehyet ja eturauhanen sekä emätin, munasarjat, munajohtimet ja kohtu.

Syövän esiaste

Syövän esiaste on solumuutos, joka voi johtaa syöpään. Yleensä kohdunkaulan esiasteet hoidetaan gynekologisesti sähkösilmukalla (loop) tai jäädytyksellä (kryoterapia).

Ulkosynnyttimet

Ulkosynnyttimet ovat naisen sukupuolielimien kehon ulkopuolelle näkyvä osa. Ulkosynnyttimiin kuuluvat isot ja pienet häpyhuulet, emättimen ja virtsaputken aukko ja klitoris.