HPV-rokote, rokote, ehkäisee syöpää, Cevarix, Cevarix-rokote, papilloomavirus

HPV-ROKOTE

Miksi HPV-rokote kannattaa ottaa?

HPV-rokote ehkäisee tehokkaasti kohdunkaulan syövän esiasteita ja näin myös syöpää. Kaiken kaikkiaan rokotteen arvioidaan estävän noin neljä viidestä kohdunkaulan syövästä.

Rokote torjuu jopa 95 prosenttia kahden yleisimmän HPV-tyypin aiheuttamista kohdunkaulan syövän vaikeista esiasteista. Juuri nämä HPV-tyypit aiheuttavat suurimman osan syövistä. Yleisin HPV-tyyppi aiheuttaa yksin puolet kaikista kohdunkaulan syöpätapauksista.

Naisilla HPV aiheuttaa myös osan emättimen, ulkosynnytinten, peräaukon sekä pään ja kaulan alueen syövistä. Miehillä HPV aiheuttaa osan peniksen, peräaukon sekä pään ja kaulan alueen syövistä. HPV-rokotteella on todennäköisesti tehoa myös näiden syöpien ehkäisyssä. Tietoa rokotussuojasta kertyy parhaillaan.

Rokote on tutkittu ja turvallinen

Ensimmäiset HPV-rokoteaihiot kehitettiin 1990-luvun alussa. Suomessa käytettävä Cervarix-rokote tuli myyntiin Euroopassa vuonna 2007 ja on siitä asti ollut saatavilla myös Suomessa.

Ennen myyntiin tuloa rokotetta annettiin tutkimuksissa noin 16 000 nuorelle naiselle. Rokotettuja seurattiin neljän vuoden ajan vakavien haittojen varalta. Heidän vakavia oireitaan verrattiin niiden samanikäisten naisten vakaviin oireisiin, jotka eivät olleet saaneet Cervarix-rokotetta. Ryhmien välillä ei todettu eroja.

Maailmalla rokotetta on annettu kymmeniä miljoonia annoksia. Suomessa yli 100 000 tyttöä on saanut kolmen annoksen sarjan HPV-rokotetta vuoden 2014 loppuun mennessä. Vakavat haitat ovat olleet hyvin harvinaisia.

Mitä haittoja rokotteella on?

Kaikilla rokotteilla voi olla haittavaikutuksia, mutta niitä esiintyy vain osalla rokotetuista. Suurin osa haitoista on lieviä, ja ne menevät ohi parissa päivässä. Vakavien haittojen mahdollisuutta ei voida kuitenkaan koskaan sulkea kokonaan pois.  Lääkeviranomaiset kaikkialla maailmassa seuraavat rokotusten haittavaikutuksia mahdollisten vielä tuntemattomien haittojen havaitsemiseksi.

Kun rokotetuilta kysyttiin, mitä oireita heillä oli ollut rokotusten jälkeen, he ilmoittivat seuraavia oireita. Oireet eivät välttämättä ole rokotusten aiheuttamia.

  • Pistoskohdassa on tuntunut jonkin verran kipua lähes kaikilla.
  • Punoitusta tai turvotusta pistosalueella on huomannut puolet.
  • Lähes joka toiselle on tullut ohimeneviä yleisoireita, kuten päänsärkyä tai sairauden tunnetta.
  • Lihassärkyä on esiintynyt joka toisella, osalla heistä vain rokotetussa käsivarressa.
  • Pahoinvointia, oksentelua, ripulia tai vatsakipua on ollut runsaalla neljäsosalla.
  • Nivelsärkyä on tullut noin joka viidennelle.
  • Kuumetta tai lämpöilyä on ollut noin yhdellä kahdeksasta.

Rokote suojaa pitkään

Rokote antaa pitkäaikaisen suojan, sillä kymmenen vuotta sitten rokotetuilla rokotussuoja ei ole juurikaan heikentynyt. Tarkkaa tietoa suojan kestosta ei vielä ole.

Rokote ei suojaa muilta seksitaudeilta.

Rokotteen teho on paras nuorilla

Koska rokote torjuu syöpää estämällä HPV-infektion, se on otettava ennen kuin on saanut tartunnan. Varminta on ottaa rokote ennen kuin on aloittanut seksielämän. Rokote kannattaa kuitenkin ottaa, vaikka olisi aloittanut seksielämän, sillä voi olla, että ei ole vielä ehtinyt saada virustartuntaa.

Rokote tuottaa parhaiten suoja-aineita juuri nuorimmilla tytöillä, joten rokotteen teho on heillä paras. Tämänkään vuoksi rokotuksia ei kannata lykätä myöhempään ikään.

Koska ihmiset altistuvat seksissä tarttuville viruksille eri-ikäisinä, rokotteesta voi olla hyötyä kansallisen ohjelman rokotusikää vanhemmillekin. Yli 30-vuotiaille rokotteesta tuskin on enää hyötyä, sillä siihen mennessä valtaosa HPV-infektioista on jo saatu.

Rokotetuillekin seulonnat ovat tärkeitä

Koska rokote ei suojaa kaikilta syöpää aiheuttavilta HPV-tyypeiltä, rokotettujenkin on tärkeä osallistua seulontoihin. Niissä tarvitsee kuitenkin käydä nykyistä harvemmin.

Mitä HPV-rokote sisältää?

Rokotusohjelmassa käytetään Cervarix-rokotetta. Rokotteen valmistaja on GlaxoSmithKline (GSK).

Rokotteessa on papilloomaviruksen kuoren osia. Ihmisen elimistö luulee näitä osia papilloomaviruksiksi ja alkaa tuottaa suojaa niitä vastaan.

Rokotteessa on tehosteainetta, joka parantaa sen tehoa. Tehosteaine koostuu rasva- ja alumiiniyhdisteistä, joista ei ole todettu haittaa ihmiselle.

Rokote ei sisällä kokonaisia papilloomaviruksia, joten rokotteesta ei voi saada HPV-infektiota.

Sopiiko rokote kaikille?

Rokote sopii lähes kaikille. HPV-rokotteen voi ottaa, vaikka elimistön puolustuskyky ei olisi aivan normaali. Vahvatkaan lääkitykset eivät estä rokottamista. Esimerkiksi astmalääkityksen tai siedätyshoidon aikana voi ottaa rokotteen.

Rokotetta ei suositella alle 9-vuotiaille eikä raskaana oleville, koska rokotteen turvallisuutta ei ole heillä tutkittu.

Kuumeisena rokotusta ei kannata ottaa. Rokotukseen voi mennä, kun kuume on ohi.

Miten rokottaminen tapahtuu käytännössä?

Tytöt saavat rokotteen koulussa ilmaiseksi.

Kouluterveydenhoitaja antaa rokotteen pistoksena olkavarteen. Rokotussarjaan kuuluu kaksi pistosta, joiden välillä on vähintään viisi kuukautta. Jos rokotukset aloitetaan vasta kun tyttö on täyttänyt 15 vuotta, tarvitsee hän kolme annosta. Toinen pistos annetaan kuukauden kuluttua ensimmäisestä ja kolmas aikaisintaan viiden kuukauden kuluttua toisesta annoksesta.

Kouluterveydenhoitaja ilmoittaa tarkan rokotusajan.

Kirjallisuutta HPV-rokotuksista (THL Rokottaminen-sivusto)